Üdv, Vendég
Felhasználónév Jelszó: Emlékezz rám

Árfolyamgát, rögzítés, gyűjtőszámlahitel
(1 olvasó:) (1) Vendég
A mindenkor aktuális, a devizahitel-probléma megoldására irányuló törvényi szabályozásról, és azok gyakorlati megvalósításáról, a bankok hozzáállásáról
  • Oldal:
  • 1

TÉMA: Árfolyamgát, rögzítés, gyűjtőszámlahitel

Árfolyamgát, rögzítés, gyűjtőszámlahitel 2 éve, 8 hónapja #11

Utolsó szerkesztés: 2 éve, 8 hónapja Beküldte Kordik Timea.

Válasz: Kinek? Hogyan? Jó? Nem jó? 2 éve, 8 hónapja #12

Rögzítsek vagy ne rögzítsek?


Sokan tanácstalanok ebben a kérdésben, megpróbálok segíteni! Én egyébként éppen ma adtam be a kérelmet a rögzítésre, emellett a keresetlevelem készül a bíróságra...

Nézzük a szempontokat a döntéshez!


JOGI szempontok:

A rögzítés során alá kell írni egy ún. tartozáselismerő nyilatkozatot, illetve még azt szokták veszélyként kiemelni, hogy ez szerződésmódosítás, ami után már nem lehet megtámadni a szerződést.

Mit jelent ez:

- a tartozás elismerésével miénk lesz a bizonyítási teher. Ha mi vagyunk a felperesek, akkor amúgy is a miénk ez, tehát sok változás nincs. Ezzel együtt esetleg érdemes ügyvéd véleményét kikérni, olyan ügyvédét, akit megbíz a képviseletével. Szerintem ez már a megbízás után legyen kérdés. Egyébiránt sok esetben a tartozáselismerő nyilatkozatot már a szerződéskötéskor aláíratták velünk, úgyhogy ez megint nem jelent semmit.

- két különböző jogi fogalom van: "megtámadhatóság" és "semmisség" - mi a bíróságtól a szerződés semmisségének a megállapítását kérjük. "Megtámadni" ugyanis csak a félrevezetés észlelésétől számított egy éven belül lehet (ezt nehéz bizonyítani,hogy mikor volt), másrészt való igaz, módosított szerződést nem lehet megtámadni. Ezzel szemben azonban semmisségre bárki, határidő nélkül hivatkozhat, ez a gyakorlatban 5 évet jelent, ha a szerződés egyébként valamilyen oknál fogva már lezárult. Tehát ez a járható és javasolt út...


PÉNZÜGYI szempontok

A rögzítés ellen felmerült még egy pénzügyi érv is, bár véleményem szerint ez sajnos inkább csak körülmény...

Tehát az az elmélet, hogy ha a bank emel a kamaton, akkor könnyen lehet, hogy hamarosan ugyanott találjuk magunkat, mint a rögzítés előtt. Egy 20 éves futamidejű 10milliós hitelben 1%pontos kamatemelés kb 20-30 forintos árfolyam-emelkedésnek felel meg. Tehát mit jelent ez a rögzítés szempontjából? Tegyük fel, hogy ma 100ezer forint a törlesztőm. Rögzítem, így csak 80ezret kell majd fizetni. De a bank hamarosan (ez csak egy elvi lehetőség természetesen!) megemeli 1%ponttal a kamatot, így - ugyan immár 180 forintos árfolyamon, de mégiscsak - újra 100ezer lesz a törlesztőm. Sajnos ez a kamatemelés a rögzítéstől függetlenül is megtörténhet, így ha nem rögzítünk, akkor a havi kötelezettségem már 120ezer lesz (a példa fiktív!). Tehát ebből a szempontból is megéri a rögzítés.

Persze nem szabad elfelejteni, hogy az árfolyamgát feletti összeg (a tőkére fizetendő árfolyam-különbözet) nemcsak hogy gyűlik az ún. gyűjtőhitelszámlán, de ráadásul még kamatozik is, sőt ezeket a kamatokat 3havonta hozzácsapják a tőkéhez, így gyakorlatilag kamatos kamatot kell rá fizetni. Nem egy túl tisztességes konstrukció, de ez van.


KONKLÚZIÓ

Ha tehát nem élet-halál kérdése, akkor nem javaslom a rögzítést. Ha viszont ezzel lehetőség nyílik a család túlélésére, a per finanszírozására, akkor mindenképpen!

Mégvalami: akinek türelmi idős a hitele, vagy 25-30 éves futamidejű, annak mindenképpen megéri rögzíteni, mert vagy 0Ft, vagy minimális összeg fog a gyűjtőhitelszámláján felhalmozódni, hiszen a bank és az állam átvállalják az árfolyamgát fölötti kamatterheket. Türelmi idős termékek esetében tehát mindent kifizetnek helyettünk (pl. CHF=180HUF fölött), a hosszú futamidő esetén pedig még a havi törlesztőnek tetemes része csak a kamat, tehát kb. ugyanez a helyzet.

FONTOS! az árfolyamrögzítés önmagában nem old meg semmit. A problémáink a rögzítés lejártával, legkésőbb 5 év múlva jó eséllyel sokkal nagyobbak lesznek, egyenes arányban a devizaárfolyamokkal. Viszont ez az 5 év elég lehet egy semmisségi per megnyerésére! Tehát ha úgy döntesz, hogy rögzíted az árfolyamot, akkor mindenképpen gondoskodj egy B tervről is, ami a megoldást fogja nyújtani: lehet a per, és/vagy egy hatékony megtakarítás, lehetőleg olyan, ami minimálisan a devizaárfolyamnak megfelelő hozamot képes hozni, és esélyt ad a hiteled mielőbbi ésszerű forintosítására!

Mégvalami: akinek türelmi idős a hitele, vagy 25-30 éves futamidejű, annak mindenképpen megéri rögzíteni, mert vagy 0Ft, vagy minimális összeg fog a gyűjtőhitelszámláján felhalmozódni, hiszen a bank és az állam átvállalják az árfolyamgát fölötti kamatterheket. Türelmi idős termékek esetében tehát mindent kifizetnek helyettünk (pl. CHF=180HUF fölött), a hosszú futamidő esetén pedig még a havi törlesztőnek tetemes része csak a kamat, tehát kb. ugyanez a helyzet.
Utolsó szerkesztés: 2 éve, 8 hónapja Beküldte Kordik Timea.

Válasz: Kinek? Hogyan? Jó? Nem jó? 2 éve, 8 hónapja #13

Egy lehetséges megtakarítási mód, mellyel az árfolyamrögzítésből adódó pénzt ésszerűen fel lehet használni, illetve bizonyos esetekben (de nem mindenkinek!!!) esélyt adhat a hitel forintosítására kedvező kamatok mellett: a lakáskassza. Erről több részlet a Blog menüben a 2012.06.18-ai webináriumon.

Árfolyamrögzítés 2 éve, 8 hónapja #87

Sziasztok!

A 15%-os szabályt az árfolyamrögzítésnél megpróbálom most leírni.

Akciós kamattal számított törlesztőrészlet annó valamikor: kb. 30k
nem akciós kamattal számolt, ígért törlesztőrészlet kb. 50k
ez most jól felment a duplájára az árfolyamemelkedés (kb 240Ft/chf) és a esztelen kamatemelés miatt: kb 100k
árfolyamrögzítés alatt ha nem változik a kamat lesz: kb. 75k (mert ugye a 180 a 240-hez képest pont 1/4-el kevesebb)
letelik az 5 év, (még nem nyerünk pert, ÉS nem változik a kamat ÉS a chf ára), akkor a 100k helyett kb 115k-t kell fizetni, amíg el nem fogy a gyűjtőszámla és/vagy a devizában nyilvántartott Forinthiteled.

egyéb verziókat most nem ecsetelnék, hogy mi lesz akkor, ha nem nyerjük a pereket, de tovább emelik a kamatokat és a chf árát valamint ha megnyerjük a semmisségi pereket és kártérítést követelünk a bankoktól és/vagy államosítják a bankokat, hogy az új pénz kibocsájtásának a haszna az államé legyen, csökkentve ezzel az adókat. Ezek továbbgondolását mindenki szabad fantáziájára bízom XD
Peti
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Fekete László
  • Oldal:
  • 1
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.17 másodperc

Facebook

Twitter

YouTube